Aspectos biológicos e socioeconômicos da pesca esportiva no "Deck do Pescador" de Santos (SP, Brasil)
DOI:
https://doi.org/10.14210/bjast.v20n1.5301Resumo
Sport fishing is one of the fastest growing leisure categories in today's world. In Brazil it is also practiced as a sport or leisure, noncommercial purposes. However, few studies are conducted in order to manage this activity in a sustainable manner. This study aimed to analyze sport fishing, practiced the "Fisherman’s Deck" (Santos, SP, Brazil), describing their biological characteristics and the socioeconomic profile of its participants. We interviewed 150 fishermen, aged between 12 and 82 years, 85% male. The majority (56%) has a college degree and resides near the fishing spot. The target species are swordfish (Trichiurus lepturus), bass (Centropomus spp.), Hake (Cynoscion spp.), betara (Menticirrhus americanus), corvina (Micropogonias furnieri) and hake-yellow (Macrodon atricauda). Three types of fishing, bottom fishing, surface and crab were identified. Fishermen indicated that fish stocks have declined due to increased commercial fishing and pollution. Each fishery lasted on average 5.0 (S.D.=2.1) hours and captured 850,8g (S.D.=962.5) g / angler / day. The estimated catch for the study period was 1314.8 (S.D.=1919.1) kg, representing less than 3% of fish landed by commercial fishing. Therefore, sport fishing from "Fisherman’s Deck" causes low impact to regional fish stocks.
Downloads
Publicado
Edição
Seção
Licença
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Os Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Attribution License que permitindo o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria do trabalho e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.