Nutritional profile of toasted canavalia ensiformis seed and its potetial as partially replacement for soybean in the diet of clarias gariepinus
DOI:
https://doi.org/10.14210/bjast.v20n2.8575Resumo
The nutritional value of Jack bean (Canavalia ensiformis) in animal feeds have been limited by the presence of antinutritional factors. This study investigates the efficacy of toasting as a processing method in improving the nutritional value and the utilization of C. ensiformis seeds in the diet of Clarias gariepinus. Result obtained reveals that the proximate composition of toasted C. ensiformis seed was not significant affected when compared to the raw seed. However, many essential amino acids were significantly reduced by toasting. Of all phytonutrient isolated in the seed, lectin and canavaline were not markedly reduced with toasting. Fingerlings of C. gariepinus fed diets (35%CP) formulate by substituting soybeans (inclusion at 38.19%) with C. ensiformis at 0, 5, 10, 15 and 20% revealed significant reduction in growth as the substitution levels increased. It was concluded that toasting alone is not an effective method for improving utilization of C. ensiformis in the diet of African catfish. Research on other processing methods or are recommendedDownloads
Publicado
2016-09-26
Edição
Seção
Artigos
Licença
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Os Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Attribution License que permitindo o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria do trabalho e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado.